Nemcom - Norrköping Electronic Music CommunityDepeche Mode till Rådhuset i Norrköping

depeche-radhustornet-nkpg

Pressmeddelande för omedelbar publicering
Norrköping 2011-05-11

Efter två års arbete och väntan kan en oerhört stolt och lycklig musikförening äntligen presentera årets konsert. Depeche Mode kommer till Rådhuset i Norrköping för att varje dag, tre veckor i sträck, hålla ett unikt framförande av låten Behind the wheel.

Rådhustornet reser sig 68 meter över marken. I toppen finns det 48 klockor starka klockspelet där den tyngsta väger 700 kg. Det är från dessa som nu Depeche Mode ljuder i en specialarrangerad version av kantor Ulf Tellin från Hedvigs kyrka. Men den ursprungliga idén startade för över tio år sedan.

– Jag fascineras av annorlunda projekt, säger Joakim Hedström, medlem i musikföreningen Nemcom. Ändå sedan jag flyttade till Norrköping har jag sneglat på tornet och velat göra något med det.

Det skulle ta ytterligare åtta år innan han kom på att det kanske bästa sättet att få tillgång till tornet var att berätta den annorlunda idén direkt för kommunen. Och de svarade till hans förvåning ja.

– Folk undrar hur jag fick igenom det här. Jag brukar bara le, rycka nonchalant på axlarna och säga ”kontakter”, skrattar han.

Han fortsätter att berätta att den ursprungliga tanken var att hålla en konsert direkt i klockorna. Idén valdes snart bort på grund av de tekniska begränsningarna i klockorna. Det krävs stor teknik och lång förberedelse för att få ett enda musikstycke att bli lyssningsbart då även de klockor som inte är aktiva svänger med av tryckvågorna.

Nemcom är en musikförening i Norrköping som är inriktad på elektronisk musik. De har sedan 2002 arrangerat workshops, klubbar och spelningar. Just nu är de aktuella som medarrangör till Nkpg festival i slutet av maj, och utomhusfestivalen Pompom i parken där de ett antal lördagar spelar gratis för allmänheten i Folkparken i Norrköping. Pompom i parken har premiär lördagen 11 juni, kl 15.

Hur låter då Depeche Mode i det enorma klockspelet? Gå till Tyska torget och avgör själv. Ulf Tellin och Nemcoms specialversion kommer att spelas varje dag, kl 16.55, i minst tre veckor.

Kontakt: Joakim Hedström, joakim.hedstrom@gmail.com

 

Obs! Datorn som driver klockorna (med hjälp av MS Dos och disketter) har en felinställd klocka. Inte ens kommunens IT-tekniker våga starta om datorn i rädsla för att inte få igång programmet igen. Vill du höra signaturen, kom några minuter tidigare. Alltså kl 16.50.

 


Foto: Niclas Carlenius

 

Inlägg i media:
Norrköpings Tidningar
Folkbladet
Folkbladet (igen)
Sveriges Television (artikel)
Sveriges Television, Östnytt (11m54s – 13m22s)
Sveriges Radio (artikel, intervju, inspelning av klockorna)
NT24
Norrköpings kommun
DN, på stan
Zero Magazine
Johan Norberg, Metro

Depeche-siter:
Depmod.com (Danmark)
Depeche Mode Klub (Ungern)
Depechemode.cz (Tjeckien)
Depeche Mode Universe (Polen)
Depechemode.com

Annat på nätet:
99 Musik
Kontrollrummet.com
Webforum.nu
Niclas Carlenius (Youtube)
Fantasidjur
Kentforumet
Gitarrforum
Iconomi
Pumpans blogg
Aspergerforum.se
Synthblogg

Du kan även läsa mer om klockorna i Norrköpings rådhus.8 kommentarer

  […] Då var det klart, officiellt och igång. I minst tre veckor kommer Depeche Mode – Behind the wheel spelas från de 48 rådhusklockorna i Norrköping. Läs mer i pressmeddelandet. […]

 • Snacka om Music for the masses!!!!!!

 • snacka om helgedom; s a c r e d <3! helt fantastiskt, faktiskt.

 • :) We just can’t get enough, we just can’t get enough.

 • Nu sprang jag och köpte resa till Norrköping för att få se mitt favoritband, sen läste jag artikeln igen och nu ser jag att det är en inspelning!?!??! Jag vill ha ersättning för min resekostnad. Gillar inte missvisande rubriker.. ”Depeche mode till rådhustorget”….

 • Absolut Mikael! Om du vill betalar vi även hotellersättning och mat för de tre veckorna. ;) Ursäkta om något blivit oklart, men du är den förste som inte förstått. Till och med ungrarna på ett obskyrt Depeche Mode-forum förstod, trots Google translate.

 • Läs artikeln innan du köper biljetten? En rubrik ska vara missvisande. Läser du inte kvällspress? Hehe.

 • Om du ändå tänkt åka hit kan jag rekommendera Halvars goda mjukglass, en fika på kafé Kuriosa, lite choklad från Jolla choklad & dessert, en gyros från Kungs kebab, en promenad runt strömmen eller se vattenfallet mitt i stan vid Industrilandskapet.

  Behöver du fler tips får du gärna höra av dig!

Lämna en kommentar